Πρώτο Επαρχιακό Εργαστήρι του «6ου Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019-2

Το Ευρωπαϊκό ιδεώδες, όχι απλά δεν σβήνει, αλλά αντίθετα, εμπνέεται καθημερινά μέσα από νέες φωνές, νέες ευρωπαϊκές συνειδήσεις και νέες προσεγγίσεις που εκφράζονται μέσα από το δημιουργικό διάλογο με τους νεαρούς Ευρωπαίους πολίτες! Με απώτερο στόχο τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των μαθητών σήμερα στα κοινά για τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00 στους χώρους του Σχολείου μας, υλοποιήθηκε το πρώτο Επαρχιακό Εργαστήρι του «6ου Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019-2020» με τη συμμετοχή 14 σχολείων της Λευκωσίας. Ο Διευθυντής Γυμνασίου και Λυκείου, κύριος Ευαγόρας Αριστοτέλους καλωσόρισε από καρδιάς τους συμμετέχοντες μεταφέροντας ταυτόχρονα και τον θερμό χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή του Κολεγίου μας, FR. Zacheusz M. Dulniok OFM. Την έναρξη της συνάντησης προλόγισε η καθηγήτρια Σοφία Βιολάρη, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του σχολείου μας.

Μαθητές και καθηγητές-μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κολεγίου μας υποδέχτηκαν εγκάρδια όλους τους συμμετέχοντες προσφέροντας απλόχερα τη βοήθειά τους σε ό,τι χρειάζονταν. Όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές και καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον εν λόγω διαγωνισμό, για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρει γενικότερα στους νέους μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ERASMUS+, CARDET, το Σώμα Αλληλεγγύης, κ.ά.

Το Επαρχιακό Βιωματικό Εργαστήρι είχε ως απώτερο σκοπό τη βαθύτερη καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής συνείδησης και ισότητας μέσα από βιωματικές δράσεις και δημιουργικό διάλογο με τους μαθητές. Το εργαστήρι ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία αφισών: αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με το μήνα γεννήσεως τους, τους δόθηκε ένα διαφορετικό θέμα και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, προχώρησαν σε καταμερισμό εργασίας και ξεκίνησαν να δημιουργούν την αφίσα τους. Με το πέρας των εργασιών, κάθε ομάδα παρουσίασε τη δική της αφίσα εκφράζοντας την σκέψη πίσω από την ιδέα και περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να αποτυπώσουν έτσι το θέμα που τους δόθηκε. Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες ψήφισαν την καλύτερη αφίσα. Η τετραμελής ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου που θα εκπροσωπήσει το Σχολείο μας στον εν λόγω διαγωνισμό απαρτίζεται από τις μαθήτριες Αλετράρη Τζόζυ-Ραφαέλλα, Δημητρίου Μαλβίνα, Κατσάβρα Δέσποινα και Πιριπίτση Σοφία με αναπληρώτρια, τη Μαργαρίτα Μιχαήλ.

Ευχαριστούμε θερμά την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Συμβουλευτικής LCEducational για την ευκαιρία που μας έδωσαν να φιλοξενήσουμε τον εν λόγω θεσμό στο Σχολείο μας. Η φετινή σχολική χρονιά αποτελεί την 3η κατά σειρά συμμετοχή του Σχολείου μας και αληθινά ευχόμαστε στους μαθητές μας καλή συνέχεια στην προετοιμασία τους και καλή επιτυχία.

Σ.Β. 18/01/20
logo.jpg