top of page

ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ - Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Untitled-1 copy.jpg

FESTECH: FuturEU students as Transmitters of Cultural Heritage

A project funded by the Erasmus+ programme of the European Union. 2018-2021

Coordinator country: Cyprus (Terra Santa College)
Partner-countries: Lithuania, Greece, Romania

It is an idea that goes back to the time of Ancient Greece, where Aristotle in “Politics” claims that a citizen is not a citizen only because he lives in a certain place, but a citizen is one who is involved in public affairs, contributes to the implementation of national policies, wants to help a neighbour, share and transmit abroad local cultural heritage in order to raise awareness, inspire others and develop new international partnerships for the common good.

https://twinspace.etwinning.net/74343/pages/page/1934566

Untitled-1 copy_edited.jpg

D.E.M.O.S - Democratic thinking in Education as a Medium to Overturn prejudices and Stereotypes

A project funded by the Erasmus+ programme of the European Union. 2021-2023

Coordinator country: Cyprus (Terra Santa College)
Partner-countries: Belgium, Italy, Spain, Bulgaria, Portugal

This idea will act as a vivid reaction to today’s challenges of great
linguistic, cultural, educational, economic &technological diversity in the school community at local & EU level. The study of the principles of Democracy linked to toleration, inclusion & empathy as agents for positive developmental understanding will give wider dimension to the EU concepts of active citizenship ,civic engagement, social responsibility &respect for heterogeneity. The cultivation of democratic thinking in students as a learning living attitude by means of cooperative interaction & sharing of ideas is in accordance with the project’s strategic goal to raise a future generation with profound democratic values.

https://twinspace.etwinning.net/157184/home

Untitled-1 copy_edited.jpg

D.E.M.O.S.: Democratic thinking in Education as a Medium to Overturn prejudices and Stereotypes

Νέο Επιχορηγημένο Ευρωπαϊκό Σχέδιο ΚΑ229 Erasmus+ με τίτλο «D.E.M.O.S.: Democratic thinking in Education as a Medium to Overturn prejudices and Stereotypes», το οποίο συντονίζει και πάλι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Σχολείου μας!!

Screenshot_20201017_121733[15272].jpg

Cyprus Training Day 2020

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 οι μαθήτριες της Β´ Λυκείου του σχολείου μας, Άντρεα Άχχα και Αυγή Οικονόμου, συμμετείχαν στην Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Κύπρου (EYP Cyprus Training Day) στο Σπίτι του Εθελοντή στη Λευκωσία. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με τους διάφορους ρόλους και θέσεις-κλειδιά που κατέχουν οι διοργανωτές, οι υπεύθυνοι των Επιτροπών, οι Υπεύθυνοι Επικοινωνίας, οι Μέντορες και άλλοι, συντελώντας έτσι στην επιτυχή έκβαση του ετήσιου θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όλοι οι εκπαιδευτές μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν νέες χρήσιμες δεξιότητες.

Μπράβο στις μαθήτριες μας για το σθένος, την εργατικότητα, την επιμονή και την ευρωπαϊκή τους ενσυναίσθηση!

 

Υπό την ευθύνη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

training day.jpg

14ο Εθνικό Συνέδριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου

(National Session in Cyprus, 2020)

Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι η εξαμελής ομάδα μαθητών του Σχολείου μας, που συμμετείχε στις Μονοήμερες Γενικές Συνελεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EYP Pre-Selection Days 2020) στις 8 Μαρτίου 2020, κατάφερε και πέρασε στην επόμενη φάση! Ανάμεσα σε άλλα 20 σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια από όλη την Κύπρο, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο 14ο Εθνικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου* που διεξήχθη από τις 27 μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2020.

 

Την εξαμελής ομάδα μαθητών/τριών απαρτίζουν οι: Άντρεα Άχχα, Οικονόμου Αυγή, Ιωσήφ Ματθαίος, Tashdjian Βανέσα Μεγετή, Τσαγγαρίδου Σέρα και Ελ Μπάκρη Γιούσεφ, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, της κυρίας Σοφίας Βιολάρη και της κυρίας Στυλιάνας Αθανασίου και τη γενική ευθύνη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Σχολείου μας.

 

Το Συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε συνολικά 185 μαθητές και φοιτητές από όλη την Κύπρο και την Ευρώπη, διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά, συνδέοντας έτσι τους νέους εν καιρώ πανδημίας, με σκοπό την προώθηση της ενεργής πολιτότητας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο εν λόγω συνέδριο οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να χωριστούν σε επιτροπές των 10 ατόμων με σκοπό να συνεργαστούν με παιδιά από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου. Μέσω διαλογικών συζητήσεων ανέλυσαν μείζονα θέματα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η παιδεία, οικονομική ανάπτυξη, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική συνείδηση, η ενέργεια καθώς και η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τον βιώσιμο τουρισμό.

 

Όλοι οι μαθητές/τριες είχαν επίσης την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας όλες τις ψηφιακές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα σε μάθημα μαγειρικής, zumba, yoga, καθώς και σε βραδιές ψηφιακού παιχνιδιού και μουσικού διαγωνισμού Eurovision. Υπενθυμίζεται ότι, για όλες τις πιο πάνω δραστηριότητες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης τα οποία τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης από Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς.

 

Οι μαθητές/τριές μας, μέσα από την συμμετοχή τους στο 14ο Εθνικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου, διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής σε αντίστοιχα Διεθνή Συνέδρια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Θερμά Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για τη συμμετοχή, το σθένος και την εργατικότητα τους εν καιρώ πανδημίας και πρωτόγνωρων συνθηκών!!

Σ.Β. 05/09/2020

.........................................................

*Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Νέων Κύπρου αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως σκοπό του την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων και την προώθηση της συμμετοχής τους στα κοινά.

ΔΡΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

 

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης, η οποία προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, κλπ.) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών χωρών, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται τις ιδέες και εμπειρίες τους και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης.

 

 

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κλπ.). Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται σε 3 βασικές Δράσεις (Key Actions) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία οι οποίες είναι:

  1. Βασική Δράση 1 (KA1/ΒΔ1): Κινητικότητα των ατόμων

  2. Βασική Δράση 2 (ΚΑ2/ΒΔ2): Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών

  3. Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

FESTECH: FuturEStudents as Transmitters of Cultural Heritage

 

Project under the ERASMUS+ Programme

news1.png

Το σχολείο μας φέτος έχει επιλεγεί να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο αναφέρεται στη Βασική Δράση 2 για Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων και στην προώθηση της συνεργασίας τους για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Το θέμα του σχεδίου μας, με τίτλο «FESTECH: FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage» (Οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι μαθητές ως Πρεσβευτές της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), εμπίπτει στην καινοτομία των αναλυτικών προγραμμάτων του σχολείου μας αλλά και των άλλων χωρών-εταίρων με αφορμή το «Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα διαρκέσουν από τις 29 Οκτωβρίου 2018 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2020. Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα δράσει ως Συντονιστικό Σχολείο και τα Ευρωπαϊκά σχολεία/εταίροι μας είναι τα ακόλουθα:

 

Alytaus Panemunes pagrindine mokykla (Λιθουανία)

EKPAIDEFTIRIA E. MANTOULIDI SA (Ελλάδα)

Scoala Gimnaziala Pietroasa (Ρουμανία)

 

Κατά τη διάρκεια της σύμπραξης μία ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα και Λιθουανία για να παρακολουθήσουν μαθήματα, να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες του Σχεδίου και να ζήσουν από κοντά τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου αλλά και να γνωρίσουν τις ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας-εταίρου. Όλες οι δραστηριότητες θα διαρκέσουν για δύο έτη, δηλαδή από το 2018 μέχρι το 2020, και θα διεκπεραιώνονται πάντοτε σε συνεργασία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων. Επιπρόσθετα, δύο καθηγητές από κάθε χώρα θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία για να παρακολουθήσουν σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια , αλλά και για να παρουσιάσουν οι ίδιοι κάποιο θέμα της επιλογής τους. (Joint-staff trainings)

 

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, για την επιλογή των μαθητών που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα και Λιθουανία θα τεθούν εξαρχής κριτήρια και θα διεξαχθούν ενδοσχολικοί διαγωνισμοί σε όλα τα σχολεία-εταίρους, ούτως ώστε να αναδειχθούν και να επιλεχθούν οι μαθητές που πραγματικά επιθυμούν να δουλεύουν πέραν των σχολικών υποχρεώσεων, να παράγουν έργο και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά, αποκομίζοντας έτσι πολύτιμα εφόδια ζωής και ανεκτίμητες εμπειρίες. Τα κριτήρια και η δομή των διαγωνισμών θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων-εταίρων μας και θα σας κοινοποιηθούν με άλλη σχετική ανακοίνωση.

  

Στο παρόν στάδιο, όποιος ενδιαφέρεται και δίνει τη συγκατάθεση στο παιδί του να συμμετέχει στις δραστηριότητες του εν λόγω Ευρωπαϊκού προγράμματος και, ενδεχομένως, να ταξιδέψει στο εξωτερικό, παρακαλούμε όπως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο και να το επιστρέψει είτε στην κυρία Σοφία Βιολάρη είτε στην κυρία Στυλιάνα Αθανασίου. Αξίζει να σημειωθεί πως, θα ακολουθήσει συνάντηση για όλους τους ενδιαφερόμενους για να ενημερωθούν περαιτέρω για τη δράση του προγράμματος αλλά και για την εμπλοκή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terqa1.jpg
terqa2a.jpg
terqa2b.jpg